Mestskú športovú halu zaplnili mladí veriaci z košickej arcidiecézy

18.04.2009 Prešov

Prešov 18. apríla (TASR) - Približne tritisíc mladých veriacich z košickej arcidiézy zišlo sa dnes v Prešove na Arcidiecéznom stretnutí mládeže, ktoré sa začalo predpoludním v Mestskej športovej hale.
Košický arcibiskup Alojz Tkáč mladých povzbudil, aby našli odvahu stať sa svedkami viery. Mottom podujatia bol citát "Máme nádej v živého Boha. " Jozef Kozák z Arcidiecézneho centra pre mládež v Prešove pre TASR povedal, že stretnutie umožnilo mladým posilniť sa vo viere alebo vzbudiť nádej prostredníctvom viery v Boha, a to práve v období, kedy rastie počet ľudí s pocitom osamelosti. Organizátori sa pritom opierali aj o slová pápeža Benedikta XVI, ktorý v poslednom liste mladým napísal: "Skúsenosť nám ukazuje, že osobné kvality a materiálne dobrá nedokážu zaistiť nádej, ktorú ľudská duša neustále hľadá. "
Súčasťou programu bolo tridsať diskusných a prezentačných workshopov, v rámci ktorých mladí ľudia diskutovali napríklad o otázkach manželstva, o misiách, medziľudských vzťahov, ale aj rôznych formách závislosti. V rámci prezentácie priblížili svoju činnosť univerzitné pastoračné centrá a tiež rehole. Účastníci Arcidiecézneho stretnutia si pripomenuli Rok sv. Pavla. Na podujatí predstavili zviazané, ručne písané listy sv. Pavla, ktoré počas uplynulých mesiacov prepisovali mladí veriaci z východného Slovenska. Priniesli aj sochu sv. Pavla, ktorá putuje po jednotlivých farnostiach košickej arcidiecézy. Mimoriadny ohlas medzi mládežou mal hudobný recitál Martina Husovského z populárnej prešovskej skupiny Komajota. "Práve sa mu narodil syn, takže jeho svedectvo o manželstve a rodine bolo veľmi živé, " uviedol Kozák. Dodal, že účastníci ocenili aj vystúpenie gospelovej kapely Križiaci.
 

Vyberte región